Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Nestle, Kellogg i inne firmy podpisują zbowiązanie przeciw reklamom junk-food
14.12.2007
Giganci rynku produktów spożywczych w Wielkiej Brytanii podpisali w tym tygodniu zobowiązanie mające na celu zlikwidowanie reklam tzw. junk-food (‘śmieciowego jedzenia’) skierowanych do dzieci poniżej 12 roku życia.
Zobowiązanie to ściśle wiąże się z polityką Komisji Europejskiej, która już w 2005 roku postulowała o ograniczenie reklam produktów wysokotłuszczowych, o dużej zawartości cukru i soli skierowanych do dzieci. Nieprzestrzeganie zakazu miało być karane prawem.

Zobowiązanie podpisały następujące firmy: Coca-Cola, Danone, Ferrero, General Mills, Kellogg, Kraft, Mars, Nestle, PepsiCo, Unilever oraz Burger King. Dotyczy ono reklam telewizyjnych, drukowanych oraz internetowych. Kellogs’s potwierdził, że zasady wyszczególnione w podpisanym zobowiązaniu są zgodne ze polityką firmy, reprezentowaną przez zbiór zasad Consumer Communication Principals.

Zasady respektowane przez firmę Kellog’s odnoszą się do podawania konsumentowi informacji mających na celu zminimalizowanie ryzyka wystąpienia otyłości, takich jak prezentowanie w reklamach porcji o odpowiednich rozmiarach czy umiarkowanego podejścia do konsumpcji żywności jako takiej. Reklamy żywności powinny też propagować aktywny styl życia.

Zgodnie z informacjami podanymi w The Financial Times, przestrzeganie podpisanej umowy będzie monitorowane przez niezależne organizacje. The Financial Times nazwał zobowiązanie „pierwszym poważnym wysiłkiem ze strony producentów żywności skierowanym przeciwko jednej z przyczyn dziecięcej otyłości”.

Rzecznik prasowy CIAA (Confederation of the Food and Drink Industries of the EU) wskazał, że już w 2004 roku organizacja podjęła w tej dziedzinie pewne wysiłki, zaadoptowane przez niektórych producentów. Zdaniem CIAA, przemysł spożywczy zademonstrował poważne podejście do zwalczania problemu otyłości.

Do akcji skierowanych w tym kierunku należy między innymi projekt dobrowolnego umieszczania na etykietach produktów informacji o zalecanej ilości dziennego spożycia określonych grup substancji spożywczych (GDAs). Takie wiadomości zamieszcza obecnie wielu producentów. CIAA podejmuje także wysiłki związane z edukacją konsumenta i próbami zmiany nawyków żywieniowych społeczeństwa. Grupa walcząca z problemem otyłości (The International Obesity taskforce) sformułowała zbiór zasad dotyczących kontroli i zredukowania ilości reklam jedzenia i picia skierowanych do dzieci, znany jako Sydney Principals.

W Wielkiej Brytanii, pierwsze zaostrzenia przepisów dotyczące reklam produktów typu HFSS (od angielskiego high fat sugar salt – o wysokiej zawartości tłuszczu, cukru i soli) weszły w życie pierwszego kwietnia bieżącego. Reklamy HFSS nie mogą być nadawane w czasie programów przeznaczonych dla dzieci. Zakaz ma zostać rozszerzony na dzieci i młodzież do szesnastego roku życia w styczniu 2008.

Źródło: foodnavigator.com
KOMENTARZE
Newsletter