Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Nauka wspomaga rynek produktów związanych z zieloną herbatą - raport
23.02.2008
Rynek ekstraktów z zielonej herbaty prawdopodobnie wzrośnie o ponad 13 procent w ciągu kolejnych siedmiu lat. Nowe możliwości powstaną dzięki wzrastającemu zapotrzebowaniu na te produkty w Europie Wschodniej.


Wartość obecnego rynku ekstraktów z zielonej herbaty jest oceniana na 29,7 miliona euro. Jest on napędzany gwałtownie wzrastającym zapotrzebowaniem na naturalne składniki i rozwojem technologii ekstrakcji.

Zgodnie z Green Tee Extracts Market (Frost & Sullivan's), naukowo udowodnione działanie motywuje i napędza rynek. Doniesienia naukowe potwierdzają pozytywny efekt ekstraktów na szereg chorób, między innymi Alzheimera, pewne rodzaje raka, układu krążenie, a także zdrowie jamy ustnej.
 
Analiza ekonomiczna ocenia rynek ekstraktów zielonej herbaty na stadium późnego wzrostu, zbliżające się do stabilizacji. Ekspansja na Europę Wschodnią wydaje się być dobrym posunięciem na tym etapie.

Znaczenie marek:

Podczas gdy nauka przemawia za prozdrowotnym działaniem zielonej herbaty, większy nacisk na tworzenie marek może spowodować rozwój tego segmentu rynku.
 
"Rynek wykazuje potrzebę niezawodnej jakości i i skuteczności oferowanych ekstraktów z zielonej herbaty. Bez tego niemożliwy jest dalszy rozwój. Dodatkowego znaczenia nabiera zastosowanie zielonej herbaty jako antyoksydanta i środka antybakteryjnego w branży spożywczej i paszowej” – stwierdza raport.

Znaczenie marki wzrasta – stwierdzono. Firma DSM produkuje ekstrakt o nazwie Teavigo. Teavigo stanowi składnik innych produktów, które opatrzone są etykietą (pieczęcią) wskazującą na jego obecność. DSM twierdzi, że znak jakości dla ekstraktu z zielonej herbaty wzbudza zaufanie globalnego konsumenta do działania produktu.
 
Najważniejsze polifenole obecne w świeżych liściach herbaty to galusan epigalokatechiny (EGCG), epigalkatechina oraz epkatechina. Zielona herbata to bogate źródło katechin, substancji którym przypisuje się pozytywny efekt na ryzyko wielu chorób. Zielona herbata zawiera od 30 do 40 % wodno estrahowalnych polifenoli, podczas gdy czarna herbata tylko 3 do 10 %.


Źródło: foodnavigator.com
KOMENTARZE
Newsletter