Bergamota (Citrus Bergamia Risso) jest naturalną hybrydą cytryny i pomarańczy gorzkiej. Odmiana ta jest prawie wyłącznie uprawiana w Reggio Calabria w południowym rejonie Włoch. Roczna produkcja wynosi około 25 000 ton, z których większość jest wykorzystywana do produkcji olejków eterycznych ze skórki.Podczas gdy olejki są wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i spożywczym ( jako aromaty do słodyczy, likierów i herbat), gorzki sok jest uważany za odpad stanowiący obciążenie dla gospodarki i środowiska naturalnego.
Grupa badaczy z Uniwersytetu w Neapolu wierzy, że sok może rzeczywiście być wykorzystywany do wzmocnienia innych powszechniej spożywanych soków dodatkowymi flawonoidami oraz do zapobiegania termicznego rozpadu kwasu askorbinowego ( wit.C) w trakcie przetwarzania. Analiza HPLC (wysokosprawna chromatografia cieczowa) wykazała obecność w soku takich związków jak: narirutyna, naringina, isorhoifolin i rhoifolin, a także rutyny, neoponcyryne, hesperydyne i neodiosmine.. Jak donoszą naukowcy jest to pierwsze badanie donoszące o obecności isorhoifolin, rhoifolin i rutyny.
Soki zostały przetestowane w całym procesie produkcji i przechowywane w temperaturze 37 ° C do 15 dni. Wszystkie wyniki dowodzą ,że dodatek soku z bergamoty dodany do innych soków lepiej zachowuje zawartość kwasu askorbinowego po obróbce termicznej niż dodatki syntetyczne i przyczynia się do zwiększenia aktywności przeciwutleniaczy, tym samym zapewnia produkt bogatszy w kwas askorbinowy i przeciwutleniacze. Następnie soki z dodatkiem soku z bergamoty został przetestowany przez konsumentów. Sok z dodatkiem 10% został bardzo wysoko oceniony pod względem zarówno smaku, zapachu jak i wyglądu, natomiast dodatek 20% okazał się zbyt gorzki.
Źródło: foodnavigator.com
Czytaj również:
KOMENTARZE