Dokument ma blisko tysiąc stron i jest ostatecznym werdyktem amerykańskiego rządu w sprawie bezpieczeństwa żywności pochodzącej z klonowanych zwierząt. Eksperci przebadali mleko i mięso z sześciuset krów i świń pod względem składu chemicznego. Sprawdzano poziom witamin, cholesterolu, tłuszczu, białek i minerałów. Wszystkie wartości były zgodne z normą. Nie stwierdzono również negatywnego wpływu na zwierzęta karmione takimi produktami przynajmniej przez trzy miesiące. Również Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności opowiedział się za tego typu produktami.
Ze względu jednak na wysokie koszty klonowanie będzie ograniczone wśród producentów. Przypuszcza się, że będą klonowane jedynie najlepsze zwierzęta wykorzystywane jako reproduktorzy, których potomstwo będzie przychodziło na światy już w tradycyjny sposób. Agencja uznała bowiem, że mięso i mleko potomstwa klonowanych zwierząt jest również bezpieczne.
Źródła: IAR; Mleczarstwo.com
KOMENTARZE