Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Miód - naturalny zabójca bakterii
13.07.2010
Miód jest jednym z najstarszych leków, historia jego stosowania w medycynie sięga kilku tysięcy lat. Jego właściwości antybiotyczne są znane już od dawna, ale dopiero teraz odkryto czemu je zawdzięcza.
Produkty pszczele gdy są wykorzystywane jako leki mają przewagę nad produktami syntetycznymi, gdyż są łatwiej przyswajane przez organizm i umiejętnie stosowane nie dają skutków ubocznych.

Działanie przeciwbakteryjne miodu było już wykorzystywane wcześniej lecz dopiero teraz udało nam się wyjaśnić podstawę aktywności jego antybiotyków. Jak podaje „FASEB Journal” takie działanie ma białko defenzyna-1. Białko to jest częścią układu odpornościowego pszczół i jest dodawane przez nie do miodu. Jest ono jednym z wielu białek występujących w miodzie, lecz jest w nim najważniejsze, gdyż ma najsilniejsze działanie antybakteryjne. Dzięki temu odkryciu będziemy mogli walczyć z bakteriami odpornymi na dotychczasowe antybiotyki, opracować nowe leki, a w przyszłości lepiej leczyć oparzenia i infekcje skóry.

Leczenie miodem pszczelimi jest znane już długo i nosi nazwę apiterapi. Prócz miodu wykorzystywane są także pyłek kwiatowy, propolis, mleczko i jad pszczeli oraz wosk Część produktów pszczelich przyspiesza regeneracje tkanek i ma działanie immunostymulacyjne. Spożywanie miodu przyczynia się do poprawy samopoczucia i wzmacnia organizm. Miód reguluje czynności trawienne żołądka, poprawia przemianę materii i przyspiesza gojenie się wrzodów. Ma także działanie moczopędne, poprzez zwiększenie przepływu naczyniowego w nerkach.

Red. Radosław Aulich
KOMENTARZE
news

<Listopad 2024>

pnwtśrczptsbnd
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
Newsletter