Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Miód Manuka-skuteczny w walce z MRSA
18.04.2011

Miód Manuka może być skutecznym sposobem  w walce z  przewlekłym zakażeniem ran, a nawet może pomóc odwrócić oporność na antybiotyki. Takie wnioski można wyciągnąć  z badań prezentowanych na konferencji Society for General Microbiology  Spring  2011.


Profesor Rose Cooper z University of Wales Institute w Cardiff prowadziła badania nad wpływem miodu Manuka na 3 typy bakterii, które często zakażają   środowisko ran: Pseudomonas aeruginosa, paciorkowce grupy A i odporny na metycylinę Staphylococcus aureus (MRSA). Grupa naukowców współpracująca z profesor Cooper uznała, że ​​miód może wpływać na wzrost tych bakterii i sugeruje, że miód  ten jest atrakcyjną alternatywą w leczeniu lekoopornych zakażeń ran.

Miód  Manuka od dawna znany jest z  jego właściwości przeciwbakteryjnych,  pochodzi on  z nektaru zebranego przez pszczoły żerujących na drzewie Manuka.


Zespół profesor Cooper  badał mechanizm działania przeciwbakteryjnego miodu Manuka  na poziomie molekularnym. Szukano odpowiedzi na pytanie : w  jaki sposób miód Manuka hamuje zakażenia rany bakteriami? Uzyskane wyniki badań sugerują , że  miód Manuka może utrudniać zajmowanie tkanek przez bakterie – inhibitując w ten sposób rozpoczęcie ostrych infekcji. Miód Manuka  utrudnia także tworzenie biofilmu. Istnienie biofilmu chroni bakterie przed działaniem antybiotyków i utrudnia przeprowadzenie skutecznego leczenia. Profesor Cooper : "Inne prace w naszym laboratorium wykazały, że miód podnosi wrażliwość MRSA na antybiotyki, takie jak oksacylina. „

 

Miód Manuka ma szanse stać się skutecznym środkiem wspomagającym leczenie trudno gojących się ran.

Oprac. : Marta Kłopotowska
Źródło: Medical News Today

KOMENTARZE
news

<Luty 2025>

pnwtśrczptsbnd
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
Newsletter