Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Metody zagospodarowania odpadów z przetwórstwa owocowo – warzywnego
09.06.2011

 

Odpady z przetwórstwa owocowo-warzywnego stanowią  20 % całkowitej masy przetworzonych produktów. W 2004 ilość wytworzonych odpadów wyniosła 334 tys. ton.

Jak można zagospodarować powstające odpady??

Do produktów powstających w trakcie przetwarzania owoców i warzyw zaliczamy młóto, wytłoki, grochowiny a także odpady z przerobu marchwi, kapusty, fasolki szparagowej, buraków ćwikłowych i kukurydzy.

Młóto stanowi do 25% masy wyjściowej surowca  i powstaje  w trakcie produkcji przecierów. Może zostać wykorzystane do produkcji gorszych gatunkowo marmolad. Niewykorzystana partia może posłużyć jako pasza. Młóto z przerobu pomidorów wykorzystuje się do produkcji oleju bogatego w tokoferole i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Największy udział w powstających odpadach mają wytłoki  z czego w 90% są to wytłoki jabłkowe. Wykorzystuje się je głównie do produkcji pektyn. Można je użyć w trakcie pozyskiwania substancji barwnych takich ja antocyjany, karotenoidy czy chlorofile

Ze względu na dużą zawartość włókna roślinnego mogą być wykorzystane jako dodatek do żywności w postaci różnych preparatów poprawiających min perystaltykę jelit, ograniczając wchłanianie z przewodu pokarmowego cholesterolu , kwasów żółciowych i tłuszczów. Wytłoki mogą zostać wykorzystane w produkcji herbat owocowych

Odpady z przerobu warzyw są wykorzystywane do pozyskiwania białka oraz  tomatyny. Białko odszukuje się z odpadów strączkowych oraz innych zielonych części rośliny. Surowiec rozdrabnia się i zalewa roztworem alkalicznym , tłoczy , oczyszcza i koaguluje. Końcowym etapem jest otrzymanie oczyszczonego białka i odpadów nadających się do kompostowania. Tomatyna pozyskiwana jest z pomidorów . Wykorzystuje się ją do przemysłowej syntezy hormonów sterydowych .

 

Do biotechnologicznych metod zagospodarowania odpadów można zaliczyć : produkcję alkoholu, kwasów organicznych , biogazu oraz furfurolu.

 

Red. Agata Bednarek

KOMENTARZE
Newsletter