Krym jako centrum do produkcji żywności ekologicznej
Nikolaj Prisiażuk, minister Polityki Rolniczej Ukrainy, powiedział na spotkaniu w Akmiesdżycie (Symferopol), że rząd zamierza rozwijać działalność rolniczą na Krymie w kierunku produkcji żywności ekologicznej o wysokiej jakości.
Wasilij Dżarty, przewodniczący Rady Ministrów Krymu, wyraził dużą nadzieję na pomoc rządu do realizacji programu rozwoju krymskiej wsi, który będzie finansowany z budżetu państwa.
„ Rada Ministrów Krymu nie będzie w stanie samodzielnie wyprowadzić krymskie rolnictwo na odpowiedni poziom rozwoju bez wsparcia Ministerstwa Polityki Rolniczej Ukrainy (MPR). Oczekujemy, że Gabinet Ministrów Ukrainy zatwierdzi program rozwoju rolnictwa Krymu, oraz oczekujemy pomocy finansowej od rządu, aby dany program zadziałał,” - powiedział W. Dżarty.
Naczelnik Rady Ministrów Autonomicznej Republiki Krymu również obiecał stworzyć najbardziej komfortowe warunki do rozpoczęcia nowych programów inwestycyjnych w sferze rolnictw ekologicznego, a w tym zorganizować centra wydawania decyzji niezbędnych do stworzenia biznesu.
„ Jesienią już we wszystkich miastach będzie istnieć system „jednego okienka”. Szybki rozwój ekonomiczny każdego terenu jest niemożliwy bez inwestycji, i naszym zadaniem jest zrobić tak, aby przedsiębiorca czuł się komfortowo. Powinien on mieć gwarancje bezpieczeństwa swoich inwestycji, dochodów oraz pewność w dniu jutrzejszym. W Krymie będzie zupełnie tak,” - zapewnił przewodniczący rządu Krymu.
Pod koniec spotkania było ustalono, że MPR Krymu wraz z centralnymi organami władzy wykonawczej muszą dopracować oraz przesłać do Gabinetu Ministrów Ukrainy projekt Państwowego Programu Celowego rozwoju produkcji żywności dla dzieci do 2015r. Ponadto będzie on obejmować stworzenie sieci przedsiębiorstw wytwarzających produkty spożywcze dla dzieci.
MPR Ukrainy będzie rozpatrywać pytanie dotyczący wsparcia finansowego Krymu w wysokości 125 milionów hrywien (ok. 53 miliona zł ) na prace posiewne w 2010 r.
Anatolij Korniejczuk, minister MPR Krymu, podkreślił, że jednym z priorytetowych kierunków dla rejonu jest sadownictwo oraz winorośle. Według niego, aby zapewnić minimalne zapotrzebowanie społeczne półwyspu oraz turystów, należy zbierać nie mniej niż 200 tys. ton owoców oraz 300 tys. ton winogron sezonowo.
źródło: kr-alemi.com
KOMENTARZE