Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Kontrola w zakresie prawidłowości znakowania wybranych artykułów rolno-spożywczych
08.07.2010
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2010 rok, w I kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły planową kontrolę w zakresie prawidłowości znakowania wybranych artykułów rolno-spożywczych.
Kontrolę przeprowadzono w 114 podmiotach gospodarczych (tj. w 41,0 % wszystkich zarejestrowanych w WIJHARS, wprowadzających do obrotu artykuły rolno-spożywcze objęte niniejszą kontrolą), w tym w 11 przetwórniach ekologicznych.

Celem kontroli było sprawdzenie prawidłowości znakowania wybranych artykułów rolno-spożywczych, tj. napojów bezalkoholowych, fermentowanych napojów winiarskich, herbat i herbatek owocowych oraz kawy, w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami oraz deklaracją producenta.

W przypadku kawy palonej mielonej oprócz kontroli prawidłowości znakowania wykonane zostały analizy laboratoryjne, w celu zbadania cech fizykochemicznych i wykrycia zafałszowań dodatkami niekawowymi za pomocą biologicznej metody mikroskopowej.

Jeżeli chodzi o parametry fizykochemiczne, to na podstawie wyników badań laboratoryjnych stwierdzono, że jakość wszystkich próbek kawy palonej mielonej odpowiadała wymaganiom określonym przez producenta w deklaracji. W oparciu o wyniki biologicznej metody mikroskopowej nie wykryto zafałszowań dodatkami niekawowymi.


red. Blanka Majda
KOMENTARZE
news

<Wrzesień 2024>

pnwtśrczptsbnd
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
Newsletter