Kontrola w zakresie prawidłowości znakowania wybranych artykułów rolno-spożywczych
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2010 rok, w I kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły planową kontrolę w zakresie prawidłowości znakowania wybranych artykułów rolno-spożywczych.
Celem kontroli było sprawdzenie prawidłowości znakowania wybranych artykułów rolno-spożywczych, tj. napojów bezalkoholowych, fermentowanych napojów winiarskich, herbat i herbatek owocowych oraz kawy, w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami oraz deklaracją producenta.
W przypadku kawy palonej mielonej oprócz kontroli prawidłowości znakowania wykonane zostały analizy laboratoryjne, w celu zbadania cech fizykochemicznych i wykrycia zafałszowań dodatkami niekawowymi za pomocą biologicznej metody mikroskopowej.
Jeżeli chodzi o parametry fizykochemiczne, to na podstawie wyników badań laboratoryjnych stwierdzono, że jakość wszystkich próbek kawy palonej mielonej odpowiadała wymaganiom określonym przez producenta w deklaracji. W oparciu o wyniki biologicznej metody mikroskopowej nie wykryto zafałszowań dodatkami niekawowymi.
red. Blanka Majda
KOMENTARZE