Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Konserwacja wędlin ekologicznych
19.01.2010
Producenci wędlin ekologicznych wykorzystują do konserwowania środki pochodzenia naturalnego, czyli substancje uzyskiwane z organizmów roślinnych zawierających azotany i/lub azotyny.
Wędliny ekologiczne różnią się od wyrobów mięsnych wytworzonych w sposób tradycyjny tym, że do ich produkcji są używane środki konserwujące pochodzenia roślinnego. Jednak naukowcy z Uniwersytetu w Iowie (UI) wykazali, że wykorzystywanie naturalnych związków pochodzenia roślinnego jako konserwantów, całkowicie nie zabezpiecza mięsa przed patogenami.

Regulacje prawne natomiast zabraniają stosowania środków chemicznych do konserwowania wędlin znakowanych jako produkty pochodzące z hodowli ekologicznej.

John Sebranek oraz zespół badaczy z University of Iowa uważają, że z tej sytuacji jest jednak wyjście. Dzięki wykorzystaniu innych niż stosowane obecnie składników pochodzenia roślinnego, np. kwasu mlekowego, można również skutecznie zabezpieczyć mięso przed zepsuciem, w sposób równie efektywny jak przy konserwacji chemicznej.
KOMENTARZE
news

<Marzec 2024>

pnwtśrczptsbnd
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Newsletter