Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Konferencja dotycząca konkurencyjności polskiej żywności na świecie
14.03.2008
W dniu 7 kwietnia 2008 roku w Warszawie (Hotel Westin) odbędzie się konferencja pod tytułem „Konkurencyjność polskiej żywności na świecie”.


Polska żywność jest już konkurencyjna na unijnym rynku. Świadczą o tym wyniki eksportowe i finansowe przemysłu spożywczego w naszym kraju. Powinniśmy jednak pamiętać, że konkurencja w produkcji, przetwórstwie i handlu żywnością jest również poza granicami Unii Europejskiej.

Rosnące koszty surowców, zbyt wysokie podatki, szybko rosnące koszty pracy, energii, logistyki oraz rosnące koszty kredytów, są przeszkodami na jakie natrafiają przedsiębiorcy w Polsce. Takie bariery mogą doprowadzić w efekcie do sytuacji, w której polskie produkty przestaną być konkurencyjne.

Uczestnicy konferencji spróbują odpowiedzieć na pytania: jakie strategie powinny zostać przyjęte aby z eksportera nie stać się importerem oraz co tak naprawdę zagraża naszej konkurencyjności?
Celem spotkania będzie uświadomienie opinii publicznej, w tym decydentom, politykom, mediom, także samym producentom i przetwórcom żywności, czym grozi i skutkuje brak skoordynowanej polityki i strategii związanej z promocją polskiej żywności na świecie.

Do udziału w konferencji zostali zaproszeni przedstawicieli rządu, resortu rolnictwa, agencji rządowych, posłów parlamentu RP oraz posłów PE, prezesów i właścicieli czołowych firm branży spożywczej, zarządy największych spółek w sektorze, inwestorów, przedstawicieli banków obsługujących sektor, ekspertów oraz doradców zajmujących się problemami tej części rynku.

Szczegółowa agenda konferencji oraz formularz rejestracyjny na stronie: www.rspożywczy.pl

Organizatorem konferencji jest: Polskie Towarzystwo Wspierania Przedsiębiorczości Sp. z o.o.

Źródło: pfpz.pl
KOMENTARZE
Newsletter