Rosnące koszty surowców, zbyt wysokie podatki, szybko rosnące koszty pracy, energii, logistyki oraz rosnące koszty kredytów, są przeszkodami na jakie natrafiają przedsiębiorcy w Polsce. Takie bariery mogą doprowadzić w efekcie do sytuacji, w której polskie produkty przestaną być konkurencyjne.
Uczestnicy konferencji spróbują odpowiedzieć na pytania: jakie strategie powinny zostać przyjęte aby z eksportera nie stać się importerem oraz co tak naprawdę zagraża naszej konkurencyjności?
Celem spotkania będzie uświadomienie opinii publicznej, w tym decydentom, politykom, mediom, także samym producentom i przetwórcom żywności, czym grozi i skutkuje brak skoordynowanej polityki i strategii związanej z promocją polskiej żywności na świecie.
Do udziału w konferencji zostali zaproszeni przedstawicieli rządu, resortu rolnictwa, agencji rządowych, posłów parlamentu RP oraz posłów PE, prezesów i właścicieli czołowych firm branży spożywczej, zarządy największych spółek w sektorze, inwestorów, przedstawicieli banków obsługujących sektor, ekspertów oraz doradców zajmujących się problemami tej części rynku.
Szczegółowa agenda konferencji oraz formularz rejestracyjny na stronie: www.rspożywczy.pl
Organizatorem konferencji jest: Polskie Towarzystwo Wspierania Przedsiębiorczości Sp. z o.o.
Źródło: pfpz.pl
KOMENTARZE