Proponowane regulacje zmuszają wytwórców do przedstawiania informacji o wartości odżywczej na froncie opakowania.
Informacja o produkcje ma obejmować dane o wartości energetycznej, zawartości tłuszczu, tłuszczów nienasyconych oraz węglowodanów, ze szczególnym uwzględnieniem zawartości cukru i soli w produkcie. Informacje powinny zostać podane w formie zawartości na 100ml/100g lub zawartości w jednej porcji. Dodatkowo, ilość wymienionych elementów w produkcie powinna być skonfrontowana z zalecaną dzienną dawką.
Wersja wstępna zarządzenia obejmuje wytyczne dotyczące rozmiaru czcionki; druk powinien mieć wysokość co najmniej 3 mm. Na opakowaniu powinien być również zachowany odpowiedni kontrast pomiędzy kolorem tła, a kolorem czcionki. Dodatkowe informacje nie mogą być prezentowane w sposób dominujący nad obowiązkową informacją.
Zarządzenie miałoby także wyjaśnić kwestię napojów alkoholowych. Etykiety gotowych do spożycia drinków i mieszanych napojów alkoholowych musiałyby zawierać listę składników.
Nieprzetworzone produkty spożywcze mają zostać zwolnione z wymagań znakowania, podobnie jak produkty sprzedawane w opakowaniach o powierzchni mniejszej niż 25 cm².
Źródło: foodnavigator.com
KOMENTARZE