Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Kawa czy herbata?
03.06.2011

 

Nie od dziś wiadomo, że herbata ze względu na dużą zawartość polifenoli jest doskonałym antyoksydantem. Antyoksydanty to grupa związków chemicznych, które wykazują zdolność neutralizowania wolnych rodników. Kawa również odznacza się właściwościami przeciwutleniającymi.

 

Umiarkowane picie zarówno kawy jak i herbaty wpływa pozytywnie na Nasze zdrowie. Oba napoje ograniczają występowanie chorób serca, miażdżycy oraz zakrzepicy. Wpływ kawy i herbaty na zdrowie badają naukowcy zrzeszeni w różnych ośrodkach naukowych i tak na przykład wdg. holenderskich badaczy picie więcej niż sześciu filiżanek herbaty dziennie w 36% obniża ryzyko wystąpienia chorób serca w porównaniu do tych którzy wypijają mniej niż jedną filiżankę herbaty dziennie. Wielbiciele kawy powinni pić nie więcej  niż  4 filiżanki kawy na dzień  tym samym zmniejszając o 20% zagrożenie występowania chorób serca.

Naukowcy odkryli, że konsumpcja kawy ani herbaty nie ma znaczącego wpływu na występowanie udarów mózgu.

„Mała czarna” to źródło kofeiny , alkaloidu purynowego, który występuje również w innych roślinach. Kofeina zawarta w kawie podnosi ciśnienie krwi w organizmie oraz rozszerza naczynia krwionośne w Naszych oskrzelach dotleniając tym samym organizm. Kwas chlorogenowy znajdujący się w kawie zmniejsza ryzyko zachorowania na marskość wątroby. Dzięki moczopędnym właściwościom chroni również układ moczowy. Picie kawy zaleca się osobom których dieta jest uboga w owoce i warzywa.

Red. Agata Bednarek 

KOMENTARZE
Newsletter