Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Na to szkolenie nie prowadzimy zapisów.
Kawa chroni przed cukrzycą typu II
03.11.2006
Kawoszy dotyczy wyraźnie niższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu II niż ludzi unikających tego napoju - wskazują najnowsze badania, opublikowane w piśmie "Diabetes Care".


To "uderzająco" ochronne działanie kawy zauważono także ułobrazek byłych kawoszy - zaznaczyła kierująca badaniami Besa Smith i jej zespół z University of California San Diego w La Jolla. "Coraz obszerniejsza literatura zdecydowanie każe sądzić... że coś w tym jest" - powiedziała badaczka agencji Reuters Health. O o chodzi dokładnie - to nie jest jasne, ale prawdopodobnie nie o działanie kofeiny - stwierdziła Smith. Jeśli chodzi o ochronę przed cukrzycą, identycznie działa kawa zwykła i tzw. bezkofeinowa - wyjaśniła badaczka. Smith i jej współpracownicy doszli do swoich wniosków po zbadaniu stanu zdrowia 910 mężczyzn i kobiet w wieku co najmniej 50 lat, nie chorujących na cukrzycę. W osiem lat po tym badaniu przeprowadzono kolejne, na tych samych ludziach. Okazało się, że u osób aktualnie lub dawniej pijających kawę cukrzyca typu II miała o około 60 proc. mniejsze szanse na rozwój niż u pozostałych.To ochronne działanie było zauważalne nawet wtedy, gdy naukowcy uwzględnili różnice badanych pod względem aktywności fizycznej, wagi, ciśnienia krwi, palenia i płci. Ochronne działanie kawy było wyraźne również w przypadku osób, u których na początku badań stwierdzono zaburzoną tolerancję glukozy. Nieprawidłowość tę uznaje się za wczesny sygnał ostrzegania o cukrzycy.

Eksperci nie ustalili, ile kawy pozwala ustrzec się przed cukrzycą typu II. Uczestnicy badania z reguły nie pijali jej w przesadnych ilościach - zauważyła Smith.

źródło: PAP
KOMENTARZE
news

<Czerwiec 2023>

pnwtśrczptsbnd
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
Newsletter