Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Jogurt zmniejsza ryzyko powstawania próchnicy u dzieci
04.06.2010
Według japońskich naukowców z Uniwersytetu w Fukuoka oraz w Tokio, spożycie jogurtów przez dzieci znacznie redukuje ryzyko zniszczenia kory zębnej. Wartość ta wynosi nawet do 22%.
Badaczy na podstawie analizy ok. 2 tys. dzieci w wieku 3 lat stwierdzili, że spożycie jogurtów minimum 4 razy tygodniowo powoduje zmniejszenie powstawania próchnicy do 22%. Jednak inne produkty mleczne, m.in. masło, ser czy mleku, nie mają takiego wpływu.

Natomiast wyjaśnić przyczynę takiego działania jogurtów naukowcy na razie nie mogą. Podobno ten produkt mleczny zawiera białka, które wiążą się z powierzchnię zębów, tym samym chroniąc ją od działania szkodliwych kwasów. Świadczy to o tym, że wapń oraz fosforany wchodzące w skład szkliwa nie niszczą się, a zatem ząb jest podporny na działanie bakterii.

Wyniki japońskich badaczy są podobne do rezultatów otrzymanych przez naukowców w Australii, które odnotowali zahamowanie procesu gnicia zęba po umieszczeniu go w jogurcie.

Jednak lekarze alarmują, aby nie nadużywać jogurtami, ponieważ większość z nich zawiera cukier, który przyspiesza tworzenie się próchnicy. Oprócz tego, produkty te są bardzo gęste, a zatem pozostają na zębach przez dłuższy okres niż inne wyroby. Dzięki temu, również mogą się pojawić problemy stomatologiczne.

Ponadto nie należy zapominać o codziennym myciu zębów, co najmniej dwa razy. Osoby nie przestrzegające higieny jamy ustnej są bardziej narażone na choroby sercowe, nawet do 70%.
KOMENTARZE
news

<Luty 2024>

pnwtśrczptsbnd
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
1
2
3
Newsletter