Jogurt zmniejsza ryzyko powstawania próchnicy u dzieci
Według japońskich naukowców z Uniwersytetu w Fukuoka oraz w Tokio, spożycie jogurtów przez dzieci znacznie redukuje ryzyko zniszczenia kory zębnej. Wartość ta wynosi nawet do 22%.
Natomiast wyjaśnić przyczynę takiego działania jogurtów naukowcy na razie nie mogą. Podobno ten produkt mleczny zawiera białka, które wiążą się z powierzchnię zębów, tym samym chroniąc ją od działania szkodliwych kwasów. Świadczy to o tym, że wapń oraz fosforany wchodzące w skład szkliwa nie niszczą się, a zatem ząb jest podporny na działanie bakterii.
Wyniki japońskich badaczy są podobne do rezultatów otrzymanych przez naukowców w Australii, które odnotowali zahamowanie procesu gnicia zęba po umieszczeniu go w jogurcie.
Jednak lekarze alarmują, aby nie nadużywać jogurtami, ponieważ większość z nich zawiera cukier, który przyspiesza tworzenie się próchnicy. Oprócz tego, produkty te są bardzo gęste, a zatem pozostają na zębach przez dłuższy okres niż inne wyroby. Dzięki temu, również mogą się pojawić problemy stomatologiczne.
Ponadto nie należy zapominać o codziennym myciu zębów, co najmniej dwa razy. Osoby nie przestrzegające higieny jamy ustnej są bardziej narażone na choroby sercowe, nawet do 70%.
KOMENTARZE