Jaja kur z wolnego wybiegu są szkodliwsze od kur z klatek?
Zaskakujące wyniki uzyskali naukowcy z Tajwańskiego Instytutu. Odkryli oni, że jaja z wolnego chowu mogą zawierać szkodliwe, nawet rakotwórcze, substancje.
Według badaczy, zawartość tych substancji w jajach z wolnego chowu jest o 5,7 razy wyższa niż z klatkowego. Ponadto w 17% tych jaj ilość dioksyn jest tak wysoka, że, zgodnie z normami europejskimi, są one niebezpieczne dla zdrowia człowieka. Naukowcy są pewni, że związki te dostają do jaj poprzez pokarm, który spożywają kury na wybiegu.
Jaja z wolnego chowu u obywateli europejskich mają znaczny popyt ze względu na powszechną opinię. Są one bogatsze w składniki odżywcze oraz „zdrowe” tłuszcze w porównaniu o jaj z chowu klatkowego. Podobno jest to prawda, jednak od kur z ekologicznie czystych terenów...
KOMENTARZE