Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Irlandzka firma pracuje na serwatce
02.04.2009
Irlandzka firma „Carbery” prowadzi badania na serwatce. Chce poprawić smak, udoskonalić produkcję oraz jej przechowywanie.
Białka z serwatki wykorzystuje się w małych ilościach do zmniejszenia kosztów produkcji w takich produktach jak jogurty, lody czy zupy. Dodawana ilość jest uzależniona od lepkości i od oczekiwań smakowych. W większych dawkach białka serwatki stosuje się podczas leczenia jak i w sektorze sportowym.

Przedstawiciele firmy „Carbery” pragną zwiększyć zawartość białka serwatki w swoich produktach, tak aby dostarczyć swoim klientom jak najwięcej zdrowej żywności przy jednoczesnym zachowaniu dobrego smaku i łatwości przechowywania. Naukowcy pragną dowiedzieć się więcej w jaki sposób poszczególne białka wpływają na smak serwatki. Jeśli dokonają tego,  manipulowanie smakiem będzie łatwiejsze. Celem badań jest stworzenie pewnego rodzaju leksykonu i udokumentowanie smaku i sposobu jego modyfikacji.

W chwili obecnej dysponują już 15 typami smaków m.in. smakiem zboża. Klasyfikacja smaku przeprowadzana jest przez naukowców z wykorzystaniem różnorodnych metod chemicznych. Specjaliści z „Carbery” w chwili obecnej prowadzą badania za pomocą zagęszczenia, hydrolizy i izolacji białek serwatki. Wyniki prac będą ujawnione pod koniec tego roku.

Sławomir Gierszewski
KOMENTARZE
news

<Marzec 2025>

pnwtśrczptsbnd
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
Newsletter