Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Innowacyjny czyli produkt funkcjonalny
06.10.2008
Z badań konsumenckich wynika, że produktem innowacyjnym nie jest produkt o zmienionym smaku oraz kształcie i kolorystyki opakowania.
Produktem innowacyjnym jest przede wszystkim produkt funkcjonalny, wytworzony według nowej technologii, skierowany dla określonej grupy wiekowej.

Pan Krzysztof Sałacki, specjalista ds. rynku mleczarskiego z firmy Infodome uważa, że Polskie firmy mleczarskie postrzegane są jako innowacyjne w kategorii produktów o niskiej wartości dodanej np. mleko spożywcze. Natomiast produkty o wyższej wartości dodanej np. jogurty przegrywają z koncernami z zachodu. Jako produkty innowacyjne uważane są te, które maja nowe właściwości zdrowotne (43,8 proc.), wytwarzane są wg nowych technologii (38,6 proc.), przeznaczone są dla określonej grupy społecznej (38,0 proc.).

Źródło : portalspozywczy.pl
oprac.: Bartłomiej Borkowski
KOMENTARZE
news

<Wrzesień 2026>

pnwtśrczptsbnd
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
Newsletter