Guarana zamiennikiem porannej kawy
Ta, jak dotąd mało znana, a jeszcze mniej używana roślina jest bogatym źródłem kofeiny, zwanej tutaj guaraniną. Ziarna guarany (Paullinia cupana)zawierają około 3 razy więcej kofeiny niż ziarno kawowca.
Guarana to tropikalna roślina od niepamiętnych czasów znana amazońskim Indianom, którzy używali jej podczas długich i wyczerpujących czynności.
Czas wchłaniania kofeiny pochodzącej z guarany jest dłuższy i zachodzi w jelitach przez co guarana nie ma takiego „kopa” jak kawa lecz w przeciwieństwie do niej nie obciąża serca, żołądka bądź układu krążenia. Guarana polepsza czujność psychiczną i oddala zmęczenie, a także zwiększa wytrwałość i odporność fizyczną. Dodatkowo wspomaga układ pokarmowy, przeciwdziała wzdęciom i odtruwa organizm. Jej działanie rozpoczyna się po 30 minutach i utrzymuje się 6-7 godzin.
Odbiorcami guarany mogą być studenci i uczniowie oraz osoby o natężonym wysiłku psychicznym i fizycznym. Guarana jest też znakomitym produktem dla sportowców. Wzmaga ona efektywność i wydajność treningu. Wspomaga regenerację mięśni po wysiłku i przeciwdziała fazie katabolicznej.
Wadą guarany jest to, że w formie „czystej” nie jest zbyt smaczna gdyż jest wyjątkowo gorzka, ale temu można łatwo zaradzić łącząc ją z innymi produktami: np. osoby, które nie chcą rezygnować z kawy mogą do niej dodawać guaranę potęgując stymulujące działanie kofeiny. Można ją łączyć także z jogurtami lub koktajlami mleczno-owocowymi. Dobrym rozwiązaniem, dla sportowców, jest też łączenie guarany z odżywkami.
Red. Radosław Aulich
KOMENTARZE