Związek podejrzewany był o wiele przypadłości jednak nie było żadnych dowodów na jego szkodliwe działanie na organizm człowieka.
Autorami odkrycia są badacze z Uniwersytetu Północnej Karoliny. Przebadali oni 750 osób w wieku 40-59 lat zamieszkujących wsie na północy i południu Chin. Region ten został wybrany , ponieważ dieta tamtejszej ludności doskonale odpowiadała potrzebom badaczy. Z jednej strony mieszkańcy spożywają pokarm o niskim stopniu przetworzenia, co sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała, z drugiej zaś strony chętnie używają glutaminianu sodu do pogłębienia smaku i zapachu. Naukowcy podzielili badane osoby na grupy używające i nie używające w swej kuchni dodatku glutaminianu.W ten sposób łatwo określić czy przyczyną nadwagi jest badany związek.
Eksperyment ten jest pierwszym, który ukazuje związek między spożyciem glutaminianu a wzrostem masy ciała. Wcześniejsze badania były prowadzone na myszach, natomiast projekt prowadzony na ludziach pokazał, po skorygowaniu z danymi na temat stylu życia, że u osób spożywających największe ilości dodatku nadwaga pojawiała się trzykrotnie częściej , niż u osób nie stosujących tego związku.
Są to bardzo ważne badania ze względu na światową epidemie nadwagi i otyłości. Urzędy dopuściły ten dodatek do spożycia jako produkt bezpieczny, w tej chwili wszyscy zastanawiają się czy jest napewno zdrowy.
glutaminian sodu
Źródło: Nature.com
KOMENTARZE