Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
"Genetyka" oleju z oliwek
21.04.2010
Naukowcy z Uniwersytetu w Kordowie (Hiszpania) wyjaśnili sekrety diety śródziemnomorskiej, gdzie głównym składnikiem jest oliwa w oliwek.
Według badaczy, komponenty zawarte w oliwie mogą hamować ekspresję genów odpowiedzialnych za stany zapalne w organizmie, które wywołują choroby serca oraz inne dolegliwości. Najlepszym lekiem na tego typu zachorowania jest naturalna oliwa z oliwek pierwszego tłoczenia Extra-virgin, którego poziom kwasowy nie przekracza 0,8 % objętości.

Badania zostały przeprowadzone na 20 ochotnikach z syndromem metabolicznym, inaczej syndrom X. Jest to stan przedcukrzycowy charakteryzujący się wysokim ciśnieniem krwi, pewnym rodzajem cukrzycy, otyłością oraz nieprawidłową zawartością tłuszczów we krwi. Zespół X został zaliczony do chorób, których ryzyko wystąpienia rośnie u osób otyłych o obniżonej aktywności fizycznej.

Wszystkie badane osoby powinni byli zjadać na śniadanie potrawy przyprawione oliwą z oliwek dwóch rodzajów o niskiej oraz wysokiej zawartości fenoli (naturalnych antyoksydantów). Przed rozpoczęciem eksperymentu pacjenci zaprzestali spożywanie leków, witamin oraz innych suplementów diety przez 6 tygodni.

Wyniki badań wykazały, że u osób poddanych tym testom zidentyfikowano 98 genów, które zmieniły swoją strukturę. W grupie spożywającej oliwę o wysokiej zawartości fenoli odnotowano zahamowanie ekspresji większej liczby genów odpowiedzialnych za stany zapalne niż w innej grupie.

Zdaniem badaczy, oliwa z oliwek ma pozytywny wpływ na aktywność układu odpornościowego człowieka.
KOMENTARZE
Newsletter