Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Genetyczna modyfikacja zapobiegająca brązowieniu jabłek
06.12.2010

Kanadyjska firma Okanagan, potentat w handlu świeżymi, pokrojonymi owocami opracowała genetyczną modyfikację. Ma ona zapobiec brązowieniu jabłek.

Zapewne wszyscy znamy to zjawisko. Kiedy przekroimy jabłko, to w kontakcie z powietrzem, bardzo szybko przybiera ono nieapetyczną, brązową barwę. Za ten proces odpowiadają znajdujące się w ich komórkach enzymy. Uwalniają się one po przekrojeniu.

Okanagan specjalizuje się w sprzedaży paczek ze świeżo pokrojonymi owocami. Jak można sobie wyobrazić, zmiana ich barwy nie zachęca klientów, a zyski firmy mogłyby być większe. Specjaliści z firmy zmodyfikowali więc geny jabłek i kilku innych owoców tak. Zrobili to tak, żeby wyłączyć niepożądane działanie enzymów.

Jeśli modyfikacja zostanie uznana za bezpieczną przez odpowiednie, państwowe służby, to do sklepów trafią owoce, które będą wyglądały jak świeże jeszcze długo po przekrojeniu. Nie do końca wiadomo tylko, czy tym razem klientów nie zniechęci informacja o genetycznej modyfikacji. 

Źródło: PAP

KOMENTARZE
news

<Sierpień 2024>

pnwtśrczptsbnd
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Newsletter