GeneDisc - szybkie badanie żywności na patogeny
Nowa metoda pozwala na oznaczenie bakterii chorobotwórczych w produktach żywnościowych w ciągu 8 godzin.
Firma Pall Life Sciences stworzyła nową platformę qPCR, która trwa w porównaniu do powszechnie stosowanych analiz skraca czas oznaczenia z kilku dni do kilku godzin. Jest to metoda prosta w obsłudze, niezawodna (kontrolowana od wewnątrz, co pozwala osiągnąć precyzyjne i powtarzalne wyniki badań), wydajna oraz porównywalnie tania technologia.
GeneDisc który dotychczas służył do oznaczania w wodzie bakterii takich jak Legionella, Eschirichia coli oraz Enterococcus spp., teraz będzie mógł wykrywać patogenne szczepy E. Coli (EHEC, STEC), Salmonelli oraz Listerii w produktach żywnościowych.
Konwencjonalne metody mikrobiologicznego oznaczania patogenów w produktach żywieniowych obarczone są dużym ryzykiem występowania wyników fałszywie dodatnich. Jest to spowodowane obecnością nieszkodliwego szczepu E. coli O157 w badanej próbie. Jednak wykorzystanie metody GeneDisc umożliwia zmniejszenie liczby błędnych danych.
System GeneDisc składa się z:
- GeneDisc DNA Extractor, który jest wykorzystywany do przygotowywania próbek DNA z drobnoustrojów
- Płyty GeneDisc, gdzie odbywa się właściwy proces oznaczania
- GeneDisc Cycler, która wykonuje test qPCR i rejestruje wyniki prób badanych.
24 listopada 2009 r. na konferencji w Barcelonie pod tytułem „Szybkie Metody i Automatyzacja w Mikrobiologii Żywności” doktor Elena Dominguez ogłosi wykład na temat technologii GeneDisc.
źródło: http://www.rapidmicrobiology.com
KOMENTARZE