Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Europejczycy nie chcą żywności z klonowanych zwierząt
10.10.2008
Większość Europejczyków ma zastrzeżenia w odniesieniu do wykorzystywania klonowanych zwierząt w żywności, podczas gdy 67% widzi klonowanie jako uzasadnione w przypadku zachowania rzadkich gatunków zwierząt.


Sondaże Eurobarometer powiedziały, że do 84% Europejczyków uważa długoterminowe skutki klonowania za nieznane, 58% widzi klonowanie zwierząt do produkcji żywności jako nieuzasadnione, a 28 % akceptuje klonowanie zwierząt w celach produkcji żywności jedynie w niektórych okolicznościach.
Badania przeprowadzone w lipcu, zlecone przez Komisję Europejską, miały na celu pomoc w zdecydowaniu, czy należy zatwierdzić tego typu praktyki w ramach UE. Badanie opinii przeprowadził także Europejski urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz Europejska Grupa ds. Etyki (EGE). Unijny Komisarz Zdrowia Androulla Vassiliou powiedział, że Komisja nadal będzie analizowała wszystkie elementy przed podjęciem jakichkolwiek działań.

Technologia klonowania zwierząt jest jedną z pojawiających się w Stanach Zjednoczonych i Europie, a jeśli okaże się ekonomicznie opłacalna, żywność z klonowanych zwierząt na stałe może wejść do łańcucha pokarmowego na całym świecie.

Źródło: Reuters
Bartłomiej Borkowski

Czytaj również:
KOMENTARZE
Newsletter