Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Energetyczny potencjał agawy
23.02.2011

 

Agawy są nowym potencjalnym surowcem energetycznym, który może wesprzec wysoką produktywność w przypadku słabszych gleb bądź gorszych warunków klimatycznych.

Agawy rosną w suchych I gorących warunkach. Są używane w produkcji napojów, żywności i włókien. Produktywność upraw agawy jest porównywalna do kukurydzy czy eukaliptusa i daje dużo większe plony niż większość roślin pustynnych.

W przeciwieństwie do większości upraw, agawa kwitnie nawet w wysokich temperaturach i pomimo zmian klimatu. Dodatkowo wzrost poziomu CO2 w powietrzu atmosferycznym poprawia efektywność upraw. Naukowcy z Meksyku podkreślają fakt, że ilość agawy w ich kraju jest wystarczająca do produkcji tysięcy ton surowców przetwarzanych na energię.

 

Źródło: biofueldaily.com

Oprac. Marta Cipińska

KOMENTARZE
Newsletter