Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
EFSA zatwierdziło nowe składniki suplementów
18.06.2009
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywnosći (EFSA) uznało niektóre formy wapnia, magnezu oraz potasu za biodostępne i bezpieczne do użytku w suplementach żywnościowych.
Scientific Panel on Additives and Nutrient Sources added to Food (ANS) nie znalazł żadnych przeszkód w stosowaniu octanu, pirogronianu i bursztynianu wapnia, pirogronianu i bursztynianu magnezu oraz jabłczanu potasu.

Wnioski zostały przedłożone do zatwierdzenia przez UK Health Food Manufacturers Association (HFMA), niemiecką firmę Fresenius Medical Care Deutschland GmbH oraz firmę brytyjską BioCare Ltd. Pozytywna opinia na temat bezpieczeństwa oznacza, że składniki mogą być dodane do wykazu dozwolonych substancji odżywczych, który stanowi część 2002 Food Supplements Directive (FSD).

- Badania wykazują, że sole organiczne magnezu i wapnia są łatwo wchłanialne z przewodu pokarmowego - powiedzieli naukowcy z ANS - dlatego nie ma podstaw do zakazania stosowania ich form w suplementach żywnościowych.
KOMENTARZE
news

<Sierpień 2024>

pnwtśrczptsbnd
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Newsletter