Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
EFSA potwierdza przeciwpróchnicze działanie ksylitolu
21.11.2008
Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przyznała rację postulatom głoszącym, że guma do żucia słodzona ksylitolem zmniejsza ryzyko chorób zębów. Agencja jednocześnie odrzuciła podobne postulatu w odniesieniu do pastylek.


Wniosek został złożony przez grupę zrzeszającą holenderskie i fińskie przedsiębiorstwa, LEAF Int, Leaf Holland and Leaf Suomi Oy. Decyzja EFSA oznacza, że producenci gum do żucia zawierających 100% ksylitol mogą stosować hasło o treści: „Guma do żucia zawierająca ksylitom zmniejsza ryzyko próchnicy u dzieci”.

W badaniach naukowych przeprowadzonych przez EFSA przyjęto model, zakładający spożywanie 2 do 3g gumy do żucia przynajmniej 3 razy dziennie po posiłkach. Stwierdzono jednocześnie, że taka ilość może być bezpiecznie spożywana w ramach „zbalansowanej diety”.

Jednocześnie, ESFA uznała, że pastylki zawierające minimum 56% ksylitol nie posiadają podobnych właściwości. Badania naukowe, na których bazowała Agencja, nie wykazały różnicy w częstości występowania próchnicy względem grupy kontrolnej.

Raport EFSA stwierdza również, że nadmierne spożycie ksylitolu może powodować zaburzenia układu pokarmowego (biegunka), jednak przyjmowanie go na zalecanym przez EFSA poziomie nie powinno mieć negatywnego wpływu na organizm. Zalecono również, aby guma do żucia nie była podawana dzieciom poniżej trzeciego roku życia, jako że stwarza ryzyko uduszenia.


Struktura chemiczna ksylitolu


Ksylitol jest pięciowęglowym alkoholem polihydroksylowym o słodkim smaku. Występuje on naturalnie w owocach i warzywach. Ze względu na niski indeks glikemiczny (znacznie niższy niż w przypadku glukozy i sacharozy) oraz niewielki udział insuliny w procesie trawienia, jest zalecany w diecie diabetyków.


Marcin Kubiak
źródło: Confectionery News
KOMENTARZE
news

<Wrzesień 2024>

pnwtśrczptsbnd
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
Newsletter