EFSA opublikował wyniki badań na obecność Salmonelli na farmach świń w UE
Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport ogólnoeuropejskiego badania hodowli świń na bytowanie bakterii z rodzaju Salmonella. Analiza wykazała występowanie tych mikroorganizmów na farmach prawie we wszystkich krajach Wspólnoty.
24 państwa członkowskie Unii Europejskiej, w tym Norwegia oraz Szwajcaria, w sumie około 1609 farm, gdzie hodowano świnie, oraz 3508 zagród przeznaczonych do uboju i przetwarzania mięsa poddały się badaniom na obecność drobnoustroju. Gospodarstwa wybierano losowo. Ogólnie zawierały około 80% populacji świń ze wszystkich farm w każdym kraju UE.
Według badań, bakterie z rodzaju Salmonella występują średnio w 1 z 3 gospodarstw świń w całej Europie, różnią się tylko liczbą drobnoustrojów w zależności od państwa. W związku z czym Komisja Europejska zamierza wprowadzić duże zmiany w prawodawstwie w celu redukcji liczebności groźnej bakterii w hodowli świń. Dzięki tym działaniom zmniejszy się ilość występowania niebezpiecznych zatruć pokarmowych u ludzi.
Salmonella jest to drobnoustrój stanowiący główną przyczynę chorób przenoszonych drogą pokarmową u ludzi. Zarażenie zwykle następuje podczas spożywania skażonej tą bakterii żywności, zwłaszcza zwierzęcej. Są to bakterie wywołujące zapalenie jelita cienkiego i grubego. W Polsce jest to najczęstsza przyczyna bakteryjnych zatruć pokarmowych. Głównie zmiany chorobowe ograniczają się do przewodu pokarmowego, lecz możliwe jest uogólnienie się procesu chorobowego, czyli posocznica - zakażenie narządów wewnętrznych, stawów.
KOMENTARZE