Według EFSA u zwierząt wyhodowanych na drodze klonowania mogą występować pewne problemy zdrowotne, które są niespotykane u zwierząt hodowanych metodami tradycyjnymi. W przypadku bydła oraz świń nie ma natomiast przesłanek, aby sądzić, że klonowanie ma negatywny wpływ na bezpieczeństwo żywności. Nie udowodniono jakichkolwiek różnic w kategorii bezpieczeństwa pomiędzy produktami spożywczymi (przede wszystkim mięsem i mlekiem) pochodzącymi od klonów lub ich potomstwa oraz od zwierząt hodowanych tradycyjnie. EFSA nie dopatruje się również negatywnych wpływów hodowli klonowanych zwierząt na środowisko naturalne. Na zdjęciu: owca Dolly, pierwsze sklonowane zwierzę.EFSA (The European Food Safety Authority) jest strukturą Unii Europejskiej odpowiadającej za bezpieczeństwo żywności. EFSA zapewnia niezależne doradztwo naukowe w kwestii istniejących oraz potencjalnych zagrożeń związanych z żywnością.

źródło: www.efsa.europa.eu

KOMENTARZE