Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Drożdże w walce z aflotoksynami w żywności
08.02.2010
Naukowcy z Agricultural Research Service (ARS) odkryli, że spryskiwanie roślin roztworem zawierającym drożdże Pichia anomala pozwoli na redukcję wzrostu pleśni Aspergillus flavus wytwarzających aflotoksyny.
A. flavus oraz inne gatunki z rodzaju Aspergillus wytwarzają toksyczne substancje, które oddziaływają hepatoksycznie oraz kancerogennie na organizmy żywe. Najczęściej miejscami występowania tych grzybów są pistacje, migdały i inne orzechy, ponadto mogą też rozwijać się w kukurydze.

Sui-Sheng (Sylvia) Hua fizjolog roślin z ARS otrzymała patent na wykorzystanie drożdży do ochrony zarówno drzew orzechowych, jak i kukurydzy przed skażeniem aflotoksynami. Jest to środek przyjazny dla środowiska naturalnego. Hua oraz jej zespół w badaniach przeprowadzonych w ogrodzie pistacjowym w Kalifornii odkryli, że opryskiwanie drzew roztworem zawierającym drożdże znacznie lepiej zapobiega powstawaniu pleśni w pistacjach - nawet do 97 procent przypadków - w porównaniu do roślin niepoddanych takiej obróbce.

Ponadto nowy roztwór drożdżowy może być również stosowany do zwalczania innych drobnoustrojów wpływających na niekorzystne zmiany organoleptyczne oraz żywnościowe produktów spożywczych, m.in. Botrytis cinerea - mikroorganizm powodujący szary kolor winogron deserowych.
KOMENTARZE
Newsletter