Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Dlaczego jemy, nawet gdy już jesteśmy nasyceni?
28.12.2009
Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Teksasie (UT) zasugerowali, że przyczyną dalszego przyjmowania jedzenia, nawet przy uczuciu sytości, jest wytwarzanie przez organizm hormonu „głodu”- greliny.
Nowe badania na myszach w UT wykazały, że wytwarzanie greliny może działać na centra mózgowe powodując chęć przyjmowania kolejnego pyszniejszego pokarmu, nawet po zjedzeniu obfitego posiłku.

Doktor Jeffrey Zigman adiunkt chorób wewnętrznych i psychiatrii w UT twierdzi, że produkcja grenaliny może pobudzać do znacznie lepszego odczuwania walorów smakowych żywności. Dodał, że skutkiem jest efekt podobny do działania środków odurzających i alkoholu na organizm. Podnosi samopoczucie, sprawia, że czujemy się bardziej zadowoleni i szczęśliwi.

Według badaczy, smaczny deser, sprawia dużo przyjemności, a tym samym pobudza do jego ponownego szukania oraz zapamiętywania, w jaki sposób to zrobiliśmy.

Doktor Mario Perello naukowiec z dziedziny chorób wewnętrznych oraz główny autor przeprowadzonych badań powiedział, że kluczowym pytaniem eksperymentu jest: „ dlaczego ktoś, kto już jest pełny po zjedzonym lunchu, jeszcze je - i chcę jeszcze zjeść- ten wysokokaloryczny deser.”

W celu ustalenia przyczyny takiego zachowania amerykanie dokonali dwóch standardowych testów . Do badań wybrano myszy, którym był podany duży obfity posiłek. Następnie jednej grupie zwierząt dodatkowo był wprowadzony hormon „głodu”, a drugiej - nie. Później obie grupy osobników skierowano do pokoju, gdzie zwierzęta wcześniej otrzymały pokarm. Najchętniej do niego zmierzały myszy z pierwszej grupy. Naukowcy tłumaczą to tym, że zwierzęta spodziewały się znaleźć dodatkowy smaczny pokarm w tym samym miejscu, gdzie już kiedyś go dostały. Natomiast myszy z drugiej grupy nie miały żadnych dużych preferencji do tego pokoju.

W drugim badaniu naukowcy obserwowali przez jaki czas myszy będą próbować znaleźć ten pokarm. Zwierzęta nie dostające grenalinę dużo szybciej zrezygnowały z jego szukania, niż ci, którym ją wstrzykiwano.

Ludzie i myszy mają taki sam układ nerwowy oraz neurohormonalny, jak również i podobny system centr mózgowych odpowiedzialnych za dobry humor.

Dr. Perello powiedział, że następnym krokiem w badaniach będzie ustalenie konkretnego miejsca w układzie nerwowym regulujące działanie grenaliny.

źródło: www.physorg.com
KOMENTARZE
news

<Sierpień 2024>

pnwtśrczptsbnd
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Newsletter