Najnowsze badania opublikowane w Cancer Research - Journal of American Association for Cancer Research wskazują, iż jedzenie o niskiej zawartości węglowodanów i dużej zawartości białek może zmniejszać ryzyko raka i powolny wzrost guzów. Badania były prowadzone na myszach, u których obecny był nowotwór. Następnie podzielono je na dwie grupy badane. Pierwsza otrzymywała dietę o zawartości 55% węglowodanów, 23% białka oraz 22 procent tłuszczów. Druga dietę: 15% węglowodanów, 58% białka i 26% tłuszczów. Okazało się, że komórki nowotworowe rosły wolnej w przypadku drugiej grupy.
Dr Gerald Krystal wyjaśnił, iż komórki nowotworowe potrzebują znacznie więcej glukozy niż komórki zdrowe. A zatem ograniczanie spożycia węglowodanów może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia i rozwoju nowotworu.
Źródło:
Opr. Piotr Borowiec
KOMENTARZE