Czosnek ratunkiem dla ludzkości w walce z emisją gazów cieplarnianych
Naukowcy z walijskiej firmy Neem Biotech twierdzą, że podawanie wyekstrahowanego składnika czosnku - alicyny - do karmy krów pozwoli na zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych do atmosfery.
Zdaniem naukowców, alicyna wyizolowana z rośliny czosnku może być wykorzystywana jako składnik do pasz zwierząt. Pozwoli to na zmniejszenie ilości wydychanego przez przeżuwaczy metanu nawet o połowę. Dzięki czemu nastąpi redukcja emisji gazów cieplarnianych do atmosfery.
Firma Neem Biotech już od ośmiu lat produkuje tabletki zdrowego odżywiania zawierające alicynę. Jednak efektywność tego składnika wraz z jeszcze 3 tys. pochodzącymi z innych roślin została zbadana dopiero na Uniwersytecie w Aberystwyth.
Według przeprowadzonych analiz, które wykorzystywały symulator żołądka przeżuwaczy, wykazały, że alicyna może zmniejszyć emisję metanu nawet do 90% Jednak w praktyce średnia redukcja tego gazu na farmie była bliska 50%. Natomiast naukowcy twierdzą, że dzięki zastosowaniu odpowiedniej dawki redukcja metanu będzie się stopniowo zwiększała.
KOMENTARZE