Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Czeski rynek - rosnące zapotrzebowanie na sery wysokiej jakości
12.04.2008
Popyt na importowane sery rośnie nieustannie od przystąpienia kraju do UE.


Michal Nmec, przewodniczący Mleczarskiego Stowarzyszenia Czech i Moraw potwierdza, że import serów wzrasta o 20 procent rocznie od czasu przystąpienia Czech do UE. Nmec zaznacza jednak, że większość importowanych serów to te typu Edam, który jest również produkowany na terenie kraju. Jego zdaniem potencjalnie lukratywny dla producentów serów segment rynku czeskiego to ten obejmujący droższe sery o wysokiej jakości.

Stowarzyszenie łączy wzrost konsumpcji sera ze zmieniającymi się nawykami żywieniowymi społeczeństwa. Przewodniczący podkreślił również, że lokalny rynek jest otwarty także na innowacyjne produkty takie jak sery z innych (niż krowie) typów mleka (kozie lub owcze).

Źródło: foodnavigator.com
KOMENTARZE
Newsletter