Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Czerwone wino w walce ze stanami zapalnymi
11.08.2009
Uczeni ze Szkocji i Singapuru odkryli potencjalną, leczniczą i ochronną rolę jednego ze związków fenolowych zawartych w winie, jaką odgrywa w reakcjach zapalnych.
Mowa o rezweratrolu. Wyniki badań wskazują na jego przeciwzapalne właściwości oraz sugerują ewentualne wykorzystanie tego związku do leczenia chorób takich jak: zapalenie wyrostka robaczkowego, zapalenia otrzewnej czy sepsy.

W celu sprawdzenia potencjalnej roli wyizolowanego związku jako środka przeciwzapalnego, naukowcy przeprowadzili badania na myszach. Przed przystąpieniem do badań, jednej grupie zwierząt podawano rezweratrol, natomiast druga grupa nie otrzymywała tego związku. Gryzonie, które nie otrzymały rezweratrolu, wykazały silną odpowiedź zapalną, podobną do tej występującej u ludzi. Natomiast myszy, którym podawano środek przeciwzapalny z czerwonego wina, były odporne na zapalenie. Aby dokładnie przeanalizować sposób działania badanego związku, naukowcy pobrali fragmenty tkanek od zwierząt poddanych testom. Okazało się, że rezweratrol hamuje wytwarzanie dwóch prozapalnych molekuł: kinazy sfingozynowej oraz fosfolipazy D.

Według Geralda Weissmann’a, redaktora naczelnego czasopisma „The FASEB Journal” odkrycie przeciwzapalnego działania rezweratrolu może prowadzić do nowych sposobów leczenia stanów zapalnych.
KOMENTARZE
Newsletter