Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Czekolada zdrowsza od owoców?
23.02.2012

Czekolada znana jest nie od dziś i chociaż ciężko stwierdzić, kto jako pierwszy odkrył właściwości smakowe i zdrowotne owocu kakaowca to pierwsze wzmianki możemy zaobserwować już w kulturze Majów i Azteków, którzy traktowali je jako środek płatniczy. Temat czekolady przewinął się wielokrotnie w różnych dziejach historycznych.

Udowodniono, że czekolada posiada właściwości lecznicze. Zmniejsza ryzyko zawału, osłabia symptomy depresji a także napięcie przedmiesiączkowe. Ponadto hamuje kaszel, anemię, apatię oraz nerwicę. Właściwości te zawdzięczamy zawartym w czekoladzie mikroelementom tj. magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, kobalt oraz witaminom: B, A i E. Spożywanie czekolady poprawia nastrój, rozjaśnia umysł i zwiększa przepływ energii.

Czekolada stała się bardzo cennym materiałem badawczym. Dużą uwagę poświecili jej naukowcy z Hershey Centre for Health & Nutrition. Porównali oni właściwości czekolady z właściwościami owoców. Badania udowodniły, że zarówno ciemna czekolada i kakao posiadały więcej przeciwutleniaczy i flawonoli niż owoce. Związki te zwalczają wolne rodniki i zatrzymują naszą uciekającą młodość. Dodatkowo przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, a także bardzo korzystnie wpływają na układ krwionośny, przeciwdziałając tworzeniu się zakrzepów i regulując ciśnienie tętnicze. Z kolei flawonole pomagają pozbywać się cholesterolu, co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Naukowcy porównali pojedyncze porcje ciemnej czekolady, kakao, mix gorącej czekolady oraz soków owocowych w tym jagód acai (o wglądzie borówki, ale smaku czekolady), borówek, granatu i żurawiny, które starto w proch i poddano analizom chemicznym.

Wyniki badań opublikowano w przeglądzie naukowym Chemistry Central Journal. Dr Debra Millar podkreśla, że pozwalają one na określenie ziarna kakaowca jako „super owocu”, a produkty pochodzące z ekstraktu ziarna kakaowca takich jak naturalne kakao w proszku i ciemną czekoladę jako „super produkty”. 40 gram czekolady czarnej ma przynosić antyoksydantów więcej nawet niż szklanka soku owocowego. Naukowcy jednak dodali, że czekolada  na gorąco traci swoje właściwości zdrowotne.

Nowe informacje jeszcze bardziej utwierdzają w przekonaniu, że czekolada należy do słodyczy wyjątkowych, poza tym, że jest smaczna to korzystnie wpływa na zdrowie.

 

Źródło: www.unionchocolate.pl, www.biomedical.pl

oprac. Justyna Świderska

KOMENTARZE
news

<Październik 2024>

pnwtśrczptsbnd
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
Newsletter