W grupie osób od 24 do 70 roku życia, która spożywała czekoladę Mars Inc wzbogaconą sterolami (CocoaVia) jako element zbilansowanej diety zaobserwowano obniżenie poziomu cholesterolu o 2 %, zaś frakcji LDL nawet o 5,3 %. Grupa konsumentów przyjmująca produkt CocoaVia doświadczyła także obniżonego poziomu ciśnienia (5 % w ciągu ośmiotygodniowej próby).
Czekoladowe batoniki przyjmowane przez obie grupy różniły się tylko zawartością steroli, która w CocoaVia wynosiła 1,1grama na sztukę.
Sterole roślinne, naturalne substancje występujące w niektórych olejach roślinnych, zbożach, owocach oraz warzywach zostały już wcześniej uznane za bezpieczne środki obniżające poziom cholesterolu. Badanie zlecone przez Mars Inc potwierdziło wcześniejsze wyniki.
Pionierem rynku produktów wzbogaconych w sterole jest Benecol, który w 1994 zadebiutował w Skandynawii.
Źródło: foodnavigator.com
KOMENTARZE