Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Co nowego w sprawie Novel Food
22.09.2009
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zbiera ekspertów w dziedzinie Novel Food oraz producentów, którzy mają pomóc w ułożeniu wskazówek dla przyszłych wnioskodawców, których obejmują zmienione przepisy.
Rozporządzenie w sprawie Novel Food zostało wprowadzone w 1997 roku. Na jego mocy żywność i składniki żywności, które nie posiadają historii bezpiecznego użycia nie mogą być wprowadzone do obiegu na terenie Unii Europejskiej jeśli nie przejdą przez proces zatwierdzający. Musi być ono jednak poddane rewizji przede wszystkim ze względu na pojawiające się nowe technologie takie jak nanotechnologia.

Rewizja taka musi pogodzić się jednak z krytyka ponieważ długi czas zatwierdzenia zmian może wpłynąć niekorzystnie na konkurencyjność europejskiego sektora spożywczego. Uważa się że aktualizacja rozporządzenia powinna zawierać system oceny żywności na podstawie historii bezpiecznego użytku poza granicami Unii Europejskiej.

EFSA oczekuje, że zostanie poproszone o wydanie opinii naukowej oraz technicznej w tej sprawie.

Na temat Novel Food EFSA przygotowałaseminarium w Amsterdamie w listopadzie. Eksperci oraz zainteresowane strony bedą mogły wypowiedzieć się w kilku ważnych tematach.
Uczestnicy seminarium - których liczba jest ograniczona do 100 - zostaną podzieleni na grupy dyskusyjne dotyczące:
- historii (bezpiecznego) użytkowania i tradycyjnej żywności spoza UE,
- wymagań oczekiwanego spożycia i maksymalnych poziomów,
- problemów z wchłanianiem, dystrybucją, metabolizmem, wydalaniem, toksykologią i alergią,
- danych potrzebnych na wykazanie bezpieczeństwa żywności pochodzącej z nanotechnologii.
Grupy przygotują sprawozdanie, a wnioski zostaną przedstawione w raporcie po spotkaniu. Kwestie poruszone będą następnie służyć jako ważny wkład EFSA w formułowaniu wytycznych.


Więcej informacji dostepnych jest na: www.efsa.europa.eu
KOMENTARZE
news

<Maj 2024>

pnwtśrczptsbnd
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Newsletter