W ostatnich latach owoc ten zdobywa również coraz większą popularność w USA. Tam w 1997 roku nie było na rynku ani jednego produktu zawierającego aronię, natomiast w 2007 roku takich produktów było już 29.
Ze wszystkich produktów zawierających aronię, które pojawiły się na świecie w ciągu ostatnich 10 lat ponad połowa to były soki, dużą część stanowiły też słodycze i jogurty.
Aronia jest doceniana przez producentów i konsumentów ze względu na wysoką wartość antyoksydacyjną mierzoną w postaci ORAC (Oxygen Radical Absorbane Capacity), czyli zdolność absorpcji rodników tlenowych. Jest to miara antyoksydacyjnych wartości substancji. Owoce aroni osiągają wartość ORAC 7300 mikromoli na gram. Z tak dużymi zdolnościami przeciwutleniającymi i zawartością cennych antocyjanin i proantycyjanidyn owoc ten jest uważany za jeden z najcenniejszych wśród owoców jagodowych.
Źródło: PFiOW
KOMENTARZE