9 produktów spożywczych dla zdrowej skóry
Wraz z wiekiem komórki skóry regenerują się coraz wolniej. Co więcej gruczoły łojowe są coraz mniej aktywne, w nastepstwie czego skóra jest sucha i mniej odporna. Środowisko dookoła nas także działa na naszą niekorzyść.
1.Kiwi
Kiwi są jednymi z owoców, w którym stężenie witaminy C jest bardzo wysokie, jej zawartość to aż 76 mg na owoc. Witamina C jest silnym antyoksydantem „wymiatającym” wolne rodniki powodujące uszkodzenia skóry. Witamina ta jest także ważna przy produkcji kolagenu, który pomaga utrzymać naszą skórę jędrną i sprężystą.
2. Maliny, żurawina i truskawki
Są bogatym źródłem kwasu elagolowego oraz polifenoli – kolejnych antyoksydantów. Dodatkowo kwas elagolowy chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV poprzez blokowanie produkcji MMP (enzymu niszczącego kolagen)
3. Biała herbata
Biała herbata także bogata w antyoksydanty, dodatkowo wspomaga serce, zwalcza nowotwory i ochrania skórę. Blokuje ona enzymy rozłamujące kolagen i elastyny – białka nadające skórze elastyczność.
4. Olej z siemienia lnianego
Olej ten zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które utrzymują skórę nawilżoną i zdrową oraz obniżają jej szorstkość i zapobiegają łuszczeniu się.
5. Szpinak
Jedna szklanka szpinaku dwukrotnie zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę K. Szpinak jest także bogatym źródłem witamin A, C i E.
6. Gorzka czekolada
Czekolada pozwala utrzymać młody wygląd skóry poprzez wspomaganie oporności skóry na promienie UV. Badania udowodniły iż osoby regularnie pijące gorącą gorzką czekoladę miały zredukowane czerwienienie się skóry o 25%.
7. Pomidory
Pomidory są najlepszym źródłem likopenu – pigmentu roślinnego z właściwościami antyoksydacyjnymi. Poprawia cholesterol i ochrania serce przed jego chorobami.
8. Marchew
Marchew jest bogatym źródłem witaminy A, która jest niezbędna do prawidłowego odżywienia skóry i jej naprawy. Spożywanie marchwi jest też znacznie lepsze niż przyjmowanie suplementów diety, które w nadmiarze mogą powodować nudności, wymioty i zmiany w wątrobie.
9. Awokado
Owoce te są znakomitym źródłem witaminy E oraz luteiny – karotenoidu podwyższającego uwodnienie i elastyczność skóry oraz zabezpieczającego przed degradacją lipidów utrzymujących sprężystość skóry.
Red. Radosław Aulich
KOMENTARZE