Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
11 produktów obniżających poziom cholesterolu
14.10.2009
Harvard Medical School stworzył listę 11 produktów spożywczych, w tym orzechów i tłustych ryb, które posiadają zdolność obniżania, w łatwy sposób, poziomu cholesterolu.
Lista zawiera produkty, które w różny sposób obniżają poziom cholesterolu. Niektóre dostarczają błonnika, który wiąże cholesterol i jego prekursory w układzie pokarmowym. Inne dostarczają wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które bezpośrednio obniżają poziom LDL inne zawierają stenole i sterole roślinne.

Lista 11 produktów zawiera:
  1. owies
  2. jęczmień i inne pełnoziarniste
  3. fasola
  4. bakłażan i ketmia jadalna
  5. orzechy
  6. oleje roślinne
  7. jabłka, winogrona, truskawki i owoce cytrusowe
  8. produkty wzbogacone o stenole i sterole roślinne
  9. soja
  10. tłuste ryby
  11. suplementy z włókien
Harvard Medical School na liście umieściła także informacje na temat potencjalnych źródeł tych grup żywności oraz o ich wartościach odżywczych.

Zaleca większe spożyci owsa w produktach typy płatki śniadaniowe, aby dojść do zalecanego dziennego poziomu wynoszącego 20 do 35 gramów. Dla pozostałych grup żywności Harvar Medical School także podało dane dotyczące ich zalecanej dawki potrzebnej do zmniejszania poziomu cholesterolu. Jedzenie 60 g orzechów dziennie może zmniejszyć stężenie LDL o ok. 5% tak samo jak 25 g białka sojowego.

W celu zmniejszenia stężenia LDL naukowcy zalecają spożycie produktów wzbogaconych w sterole i stenole roślinne. Dwa gramy tych substancji może obniżyć LDL o 10 %.

Tak samo jak inwestorzy powinni mieć szerokie portfolio produktów do walki z wysokim poziomem cholesterolu, tak samo konsumenci powinni wybierać wśród różnorodnych źródeł pożywienia, które posiadają taką zdolność.
KOMENTARZE
Newsletter