Olej pozyskiwany z pestek wspomnianej odmiany winogron jest bogatym źródłem nienasyconej formy witaminy E – tokotrienolu. Tokotrienol na drodze hamowania powstawania nowych komórek tłuszczowych pomaga walczyć z otyłością w smaczny sposób. Olej może być bowiem z powodzeniem wykorzystywany w kuchni. Wśród innych tego typu produktów wyróżnia się charakterystycznym smakiem i co najważniejsze wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi. Prócz wspomagania redukcji nadmiarowych kilogramów, obniża poziom cholesterolu i uzupełnia dietę w wielonienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - A, D, E i K. Olej z pestek Vitis rotundifolia ma w sobie aż 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych w stosunku do całkowitej frakcji tłuszczowej. Witamina E to również silny antyoksydant, który samą swoją obecnością w naturalny sposób zabezpiecza olej przed psuciem.
Na pojawienie się w sprzedaży oleju z pestek winogron Vitis rotundifolia bogatych w tokotrienol trzeba będzie jednak trochę poczekać. Naukowcy muszą skupić się na tym jak pomóc i przekonać plantatorów z południa Stanów Zjednoczonych do produkcji dużych ilości surowca. Jak dotąd winogrona tej odmiany były używane do produkcji win i soków, natomiast nasiona wyrzucano jako zbędny odpad. Wcześniej ten sam związek odnaleziono już w oleju palmowym i oleju z otrąb ryżowych ale w znacznie mniejszych ilościach. W zeszłym roku w kręgach naukowych mówiło się już o tokotrienolachh i ich roli w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych jak np. choroba Alzheimera i zapobieganiu udarom mózgu. Być może wkrótce uda się połączyć smaczne z pożytecznym.
KOMENTARZE