Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Lekki jogurt vs metale ciężkie
Lekki jogurt vs metale ciężkie
Najnowsze badania dowodzą, że jogurt probiotyczny jest w stanie zmniejszyć wchłanianie niektórych metali ciężkich i toksyn środowiskowych nawet o 78% u kobiet w ciąży. Prowadzone w Kanadzie doświadczenia dodatkowo dostarczają pierwszych dowodów klinicznych na to, że jogurt może być stosowany w celu zmniejszenia ryzyka śmiertelnego zatrucia związkami rtęci i arsenu.

Toksyny takie jak arsen, rtęć i ołów są powszechnie spotykane w wodzie pitnej czy żywności, zwłaszcza w rybach i konserwach. Zanieczyszczenia te są szczególnie wysokie w miejscach gdzie rolnictwo i rybactwo są powszechne, w krajach rozwijających się, gdzie przepisy dotyczące działalności przemysłowej są ograniczone lub słabo egzekwowane. Wystawieni na niską w natężeniu, ale za to przewlekłą ekspozycję na metale ciężkie, zwiększamy ryzyko zapadalności na pewne nowotwory oraz opóźnienie rozwoju neurologicznego i zdolności poznawczych u dzieci.

Wyniki badań sugerują, że niektóre występujące w organizmie bakterie mogą mieć korzystny wpływ na poziom toksycznych metali w ustroju. Lactobacillus rhamnosus, popularny szczep występujący w jogurtach, oprócz właściwości wiązania się z metalami ciężkimi dodatkowo wspiera system immunologiczny.

W badaniu poddano ocenie 44 dzieci w wieku szkolnym i 60 kobiet ciężarnych zamieszkujących miejscowość Mwanza połozoną nieopodal jeziora Wiktoria w Tanzanii. Obszar ten wybrano ze względu na bardzo duże zanieczyszczenie środowiska naturalnego. Poziom rtęci i ołowiu w ustroju dzieci z Tanzanii był nawet 7 razy wyższy w porównaniu do dzieci kanadyjskich. Jest to spowodowane nie tylko bezpośrednią ekspozycją na toksyny ale przede wszystkim dietą rybną na tym terenie.

Celem doświadczenia była ocena poziomu metali ciężkich w organizmie probantów po określonym czasie jedzenia jogurtów probiotycznych zawierających szczep Lactobacillus rhamnosus. Wyniki okazały się bardzo obiecujące, zwłaszcza jeśli chodzi o kobiety ciężarne. Jogurt zmniejszał absorpcję rtęci do 36% i arsenu do 78% , co naturalnie przekłada się na zdrowie płodu.

Prowadzący badanie prof. Gregor Reid, dyrektor Kanadyjskiego Centrum Ludzkiego Mikrobiomu i Badań nad Probiotykami komentuje: – Wyniki badań prowadzonych w Tanzanii są ekscytujące z wielu powodów. Po pierwsze pokazują, że prosta i tania żywność fermentowana może zapewnić inne korzyści prócz podstawowej – żywieniowej. Ludzie żyjący w tych zakątkach świata powinni włączyć jogurty probiotyczne do swojej diety. Bezsprzecznie najważniejsze jest znaczenie badania dla kobiet będących w ciąży i rozwijających się dzieci.

Przekaz płynący z badań prowadzonych w Afryce jest jasny i uniwersalny dla każdej kobiety spodziewającej się dziecka. Uwzględnienie w diecie jogurtu probiotycznego wpływa na zmniejszenie wchłaniania metali ciężkich dostających się do ustroju. W ten tani, dostępny dla każdego sposób można chronić siebie, a przede wszystkim dziecko przed przykrymi konsekwencjami wad rozwojowych. Toksyny te mają zdolność kumulacji w organizmie, a ich szkodliwe działanie odbija się najboleśniej na układzie nerwowym. Przenikanie ołowiu i rtęci z krwi matki do płodu jest wyraźnie większe niż ich przenikanie z krwi matki do mleka. Karmienie piersią nie stanowi zasadniczo zagrożenia dla dziecka, nawet jeżeli matka ma podwyższone poziomy ołowiu lub rtęci we krwi.

Źródła

http://www.asm.org/index.php/92-news-room/press-releases/93209-probiotics-protect-children-and-pregnant-women-against-heavy-metal-poisoning

http://aem.asm.org/content/78/18/6397.short

http://archive.sciencewatch.com/ana/st/probiotics/10junProReid/

http://www.worldpharmanews.com/research/2911-probiotic-yogurt-could-help-protect-against-heavy-metal-poisoning

 

KOMENTARZE
Newsletter