Przedmiotem patentu jest syrop prawoślazowy zawierający więcej niż 3 % substancji aktywnej (śluzu) pozyskiwanej z korzenia prawoślazu. Korzeń prawoślazu zawiera od 5 % (w lecie) do ponad 10 % (jesienią i zimą) śluzu. Do przygotowania 100 g syropu prawoślazowego używa się 5 g korzenia prawoślazu zawierającego 0,25 g śluzu (przy 5 % zawartości śluzu w korzeniu) lub 0,5 g śluzu (przy 10 % zawartości śluzu w korzeniu). Stąd na 100 g syropu prawoślazowego przypada od 0,25 g do 0,5 g śluzu, co daje odpowiednio 0,25 % i 0,5 % zawartość substancji czynnych w syropie. Dopiero przy 60 % zawartości śluzu w korzeniu prawoślazu (co jest nierealne) jest teoretycznie możliwe uzyskanie syropu o 3 % zawartości substancji czynnych. Powyższe obliczenia zostały przeprowadzone przy założeniu 100% ekstrahowalności substancji czynnych z korzenia prawoślazu co z praktycznego punktu widzenia nie jest możliwe do osiągnięcia w procesie maceracji.
Przedstawione powyżej przez Hasco Lek argumenty podważają twierdzenia firmy Gemi, gdyż nie jest możliwe uzyskanie syropu zawierającego ponad 3% substancji aktywnej. Ponadto zastosowanie prawoślazu w syropie było stosowane i rozpowszechnione na rynku znacznie wcześniej i to zarówno przed datą uzyskania patentu przez GEMI, jak i datą jego zgłoszenia do Urzędu Patentowego. Hasco Lek zarzuca także firmie GEMI, iż pod pozorem działania zgodnego z prawem GEMI zmierza do zmonopolizowania produktu leczniczego, który obiektywnie nie nadaje się do objęcia ochroną patentową, dlatego też firma Hasco Lek zapowiedziała podważenie na drodze prawnej patentu nr P-192457 udzielonego dnia 26.04.2006r. na rzecz Grzegorza Nowakowskiego.
KOMENTARZE