Czym są sterole roślinne?
Sterole roślinne, zwane również fitosterolami, to związki naturalnie występujące w olejach, orzechach, nasionach, roślinach strączkowych, produktach zbożowych, a także w mniejszej ilości w owocach i warzywach. Powszechnie znane są ze swojej zdolności do redukcji poziomu cholesterolu we krwi. Sterole roślinne mają strukturę podobną do cholesterolu występującego w komórkach zwierzęcych, dzięki czemu zmniejszają jego wchłanianie w przewodzie pokarmowym, co prowadzi do obniżenia stężenia frakcji LDL we krwi.
Dlaczego są tak skuteczne?
Badania kliniczne potwierdzają, że regularne spożywanie produktów bogatych w odpowiednią ilość steroli roślinnych może obniżyć poziom „złego” cholesterolu nawet o 7-10% już po trzech tygodniach [1]. Mechanizm działania tych związków jest prosty, ale niezwykle efektywny. Dzięki ograniczeniu wchłaniania cholesterolu w jelicie, mniej cholesterolu dostaje się do krwiobiegu, a więcej jest wydalane z organizmu. Fitosterole nie wpływają jednak negatywnie na poziom tzw. „dobrego” cholesterolu HDL i poziom trójglicerydów lub ten wpływ nie jest znaczący, co jest ważne w kontekście zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. – Tylko w Polsce z podwyższonym poziomem cholesterolu zmaga się aż 67% osób powyżej 20. roku życia [2]. Sterole roślinne to jeden z naturalnych elementów, który może pomóc w tym powszechnym problemie. Dlatego tak ważne jest, aby włączyć je do codziennej diety, spożywając produkty naturalnie zawierające te związki oraz artykuły wzbogacone w te składniki, tj. jogurty lub suplementy diety. Należy pamiętać jednak, że aby osiągnąć optymalne efekty, podstawą jest prowadzenie zdrowego stylu życia, a zwłaszcza regularna aktywność fizyczna i zbilansowana dieta – tłumaczy dietetyk Katarzyna Toutounchi.
Codzienna porcja steroli
Mimo że fitosterole są obecne w różnych produktach roślinnych, to ich zawartość jest stosunkowo niska. Średnio z dietą spożycie steroli w Polsce wynosi ok. 250 mg dziennie, natomiast jak wykazano w badaniach, żeby uzyskać efekt obniżenia poziomu cholesterolu, ich spożycie powinno wynosi 1,5-3 g, czyli 6-krotnie więcej. Z tego powodu sterole są również dodawane do niektórych artykułów spożywczych.
Aby obniżyć poziom cholesterolu, kluczowa jest zmiana stylu życia, w tym weryfikacja dotychczasowej diety i wprowadzenie modyfikacji ważnych dla zdrowia serca, m.in. produktów ze sterolami roślinnymi. Należy regularnie monitorować poziom cholesterolu, wprowadzić dietę ubogą w tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, a za to bogatą w błonnik i nieprzetworzoną żywność. Kluczowa jest również regularna aktywność fizyczna.
KOMENTARZE