Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Zmiana mikroflory jelit nowym sposobem na utratę wagi?
09.04.2013

Naukowcy z Harvardu udowodnili, iż operacja pomostowania żołądka powoduje zmianę mikroflory mysich jelit. Nowa populacja mikroorganizmów przeszczepiona do wysterylizowanych jelit mysz, które nie przeszły operacji, spowodowała spadek ich masy ciała aż o 20%!

Badania prowadzone przez naukowców z Harvardu, we współpracy z Massachusetts General Hospital, dały zaskakujące efekty. Okazało się, że mikroflora mysich jelit przechodzi drastyczne zmiany w następstwie zabiegu pomostowania żołądka. Zaaplikowanie zmienionych drobnoustrojów do sterylnych jelit myszy spowodowało gwałtowny spadek ich masy ciała!

Transfer alternatywnych mikroorganizmów do mysich jelit powoduje obniżenie masy ciała nawet o 20%, a także utrzymanie na stałe niższego poziomu tkanki tłuszczowej. Takie same efekty można uzyskać właśnie poprzez operacje pomostowania żołądka.

Peter Turnbaugh, naukowiec z Harvard’s Faculty of Arts and Sciences (FAS) pracujący nad tym projektem, stwierdził, iż wyniki badań mogłyby być jeszcze lepsze gdyby do eksperymentu wykorzystano myszy będące na wysokokalorycznej diecie przed przeprowadzeniem doświadczeń.

„Badania mogą sugerować, iż zmiana mikroflory jelit może powodować utratę wagi. Może to stanowić pierwszy krok w kierunku do walki z otyłością poprzez manipulację populacją mikroorganizmów zasiedlających jelita.”- stwierdza Lee Kaplan z Metabolism and Nutrition Institute w MGH.

„Musimy dowiedzieć się o wiele więcej o mechanizmach, dzięki którym zachodzą zmiany w populacji mikroorganizmów zasiedlających jelita po operacji pomostowania żołądka. Czy możliwe jest produkowanie takich efektów – mikrobiologicznych zmian oraz wynikających z nich zmian metabolicznych – bez konieczności operacji? Możliwość osiągnięcia nawet niektórych z tych efektów bez przeprowadzania zabiegu da nam zupełnie nowy sposób leczenia klinicznych problemów otyłości. Takie rozwiązanie może pomóc pacjentom, którzy nie mogą bądź nie chcą poddać się operacji” dodaje Kaplan.

Pomimo tego, iż wyniki były ekscytujące, naukowcy podkreślają, że mogą minąć lata zanim podobne efekty zostaną uzyskane w badaniach na ludziach. Ponadto stwierdzają, iż zmiany w mikroflorze jelit nie powinny być drogą do zrzucenia kilku kilogramów bez pójścia na siłownię. Niemniej jednak pewnego dnia być może opisana technika pozwoli na zredukowanie masy ciała ludziom bez konieczności przechodzenia traumy jaką jest zabieg chirurgiczny.

„To nie będzie cudowna pigułka, którą będzie mógł wziąć każdy posiadający lekką nadwagę. Możemy natomiast zaproponować alternatywę dla operacji pomostowania żołądka, która da podobne efekty”- stwierdza Kaplan.

Przed przeprowadzeniem eksperymentu naukowcy spodziewali się, iż zabieg pomostowania żołądka może wywołać zmiany w mikroflorze jelit. Nie sądzili jednak, że zmiany te będą tak szybkie i gwałtowne i że tak bardzo wpłyną na metabolizm organizmu gospodarza.

We wcześniejszych doświadczeniach wykazano, że jelita myszy, zarówno otyłych jak i szczupłych, zasiedlają różne ilości bakterii Firmicutes i Bacteroidetes. Po przejściu operacji pomostowania żołądka mikroflora jelit zmieniła się diametralnie, drobnoustrojami dominującymi w jelitach myszy stały się proteobakterie. Co więcej zmiana populacji zasiedlającej jelita nie była chwilowa. Nowa mikroflora pozostawała stabilna nawet do kilku miesięcy po wykonaniu zabiegu.

Pomimo tego, iż rezultaty przeprowadzonych badań stanowią nadzieję na utratę wagi bez konieczności operacji, Turnbaugh i Kaplan podkreślają, iż konieczne jest zrozumienie mechanizmu dzięki któremu myszy tak gwałtownie schudły. Naukowcy sądzą, iż wskazówkę do zrozumienia całego zjawiska mogą stanowić proteobakterie, które pojawiły się w mysich jelitach po operacji. Odpowiedzią mogą być jednak nie specyficzne bakterie, lecz metabolity przez nie produkowane. To właśnie one mogą mieć tak istotny wpływ na zmianę metabolizmu myszy.

Oprócz zmian w mikroflorze jelit naukowcy wykryli także zmiany w stężeniu kwasów tłuszczowych o krótkich łańcuchach. „Istnieją badania, które mogą sugerować, iż krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe mogą być cząsteczkami sygnałowymi powodującymi przyśpieszenie metabolizmu organizmu gospodarza oraz zredukowanie przechowywania nadmiaru kalorii w postaci tłuszczu.” – stwierdził Turnbaugh.

Naukowcy mają nadzieję na zrozumienie współzależności pomiędzy mikroorganizmami zasiedlającymi jelita a metabolizmem gospodarza. Badania mogą okazać się niezwykle istotne, ponieważ coraz więcej ludzi ma problem z nadwagą, a bardzo często ćwiczenia i dieta nie przynoszą pożądanych efektów. Być może zmiana mikroflory jelit stanie się alternatywą, będącą kolejnym krokiem do szczupłej sylwetki.

 

Justyna Barys

 

Źródło: http://www.sciencedaily.com/releases/2013/03/130327144124.htm

KOMENTARZE
news

<Sierpień 2021>

pnwtśrczptsbnd
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
Newsletter