Pomysł Letniej Szkoły Biotechnologii narodził się w Gdańsku na Międzyuczelnianym Wydziale Biotechnologii UG i GUMed, który jeszcze na początku maja pokryty był warstwą śniegu. Wygląda jednak na to, że lato przypomniało sobie o nas – czas więc ogłosić nabór na XXIII edycję Letniej Szkoły Biotechnologii! Jest to cykl wykładów, warsztatów i aktywności plenerowych, które realizowane są poza murami uczelni, w nieformalnej atmosferze, ale z udziałem znakomitych gości z kraju i zagranicy. Zdobywaniu wiedzy i integracji zawsze sprzyja piękna okolica – w tym roku organizatorzy zapraszają do Adler Medical SPA w miejscowości Stężyca na Kaszubach.
Wśród potwierdzonych prelegentów znajdują się:
- Cécile Bouton (Paris-Saclay University, Institut de chimie des substances naturelles [ICSN], Francja);
- Simone Ciofi (CERM, Università degli Studi di Firenze, Włochy);
- Zohar Kerem (Israel Center for Nutrigenomics and Functional Foods. The Institute of Biochemistry, Food Science and Nutrition, Izrael);
- Roland Lill (Institut für Zytobiologie am Fachbereich Medizin der Philipps-Universität Marburg, Niemcy);
- Steven E. Lindow (University of California, Berkeley, USA);
- Julius Lukeš (Institute of Parasitology, Laboratory of Molecular Biology of Protists, Czechy);
- Antonio J. Pierik (Biochemistry, Faculty of Chemistry University of Kaiserslautern, Niemcy);
- Adam Schikora (Institut für Phytopathologie Justus-Liebig-Universität Gießen, Niemcy);
- Iris Yedidia (Agricultural Research Organization (ARO) Volcani Center, Izrael).
Oficjalnym językiem szkoły jest język angielski. Zapisy trwają do 28 maja. Szczegóły i formularz rejestracyjny znajdują się na stronie XXIII BSS. Znajdziecie tam także archiwum poprzednich spotkań, w tym ubiegłorocznej edycji zatytułowanej „Biotechnologists love every bit of life”. Do uczestnictwa zapraszamy studentów, doktorantów i naukowców zainteresowanych najnowszymi osiągnięciami w dziedzinie biotechnologii. Wydarzenie śledzić można także na FB Summer School.
KOMENTARZE