Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Warianty genetyczne wpływają na celiakię
21.04.2010
Trzynaście nowych wariantów genetycznych związanych ze zwiększonym ryzykiem choroby trzewnej zostało opisanych online w tym tygodniu w Nature Genetics.
Badanie to podwaja liczbę wspólnych warianty genetyczne, które zostały uznane za związane z celiakią.

Celiakia jest dziedziczną autoimmunologiczną, w której stan błony śluzowej jelita cienkiego jest uszkodzony przez gluten i białka zawarte w pszenicy, jęczmieniu i życie. Występowania celiakii jest szacowane na około 1% na całym świecie, a jedynym skutecznym sposobem leczenia jest dieta bezglutenowa.

David van Heel i współpracownicy oceniali genomy 9451 pacjentów z chorobą trzewną i donoszą o 13 regionach, które są związane ze zwiększonym ryzykiem choroby. Większość regionów związanych zawiera geny o znanej funkcji układu odpornościowego. Osiemnaście spośród 27 znanych wariantów genetycznych ryzyka choroby trzewnej są związane z innymi chorobami związanymi odpornościowego, w tym cukrzycy typu 1 i reumatoidalnym zapaleniem stawów.
KOMENTARZE
news

<Wrzesień 2024>

pnwtśrczptsbnd
29
Webinar | Podstawy perfumerii
2024-08-29 do 2024-08-29
31
1
2
7
8
9
10
12
13
14
15
17
Care 360° Sustainability Days
2024-09-17 do 2024-09-19
18
21
22
24
26
Obóz Atrakcyjnych Konwentykli (OAK)
2024-09-26 do 2024-09-29
27
28
29
1
2
5
6
Newsletter